zondag 30 december 2012

De deugd van krultricot...


Als je wel eens met tricot werkt, dan weet je het: die dunne krultricot is vréselijk om te verwerken. Maar het krullen is ook wel een leuke eigenschap. Waarom niet hier gebruik van maken?

Dit shirt heb ik gemaakt van tricot die lekker krult, en ik moet zeggen: die Indianenlook bevalt me wel!

Wil je ook zo'n shirt maken? Hieronder leg ik uit hoe ik het gemaakt heb.Hoe maak je een franjeshirt?

Je neemt een patroon van een watervalshirt. Hier gebruik ik shirt 5 uit Ottobre 2/2009.

De bovenkant van het voorpand heeft een beleg. Dit knip je af en gebruik je voor een nieuw patroondeel: Aan het uiteinde van dit beleg (de lange kant) teken je een rechthoek met een lengte van ongeveer 38 cm. Als je langere of kortere franjes wil, neem je een andere lengte. Nu heb je een nieuw patroondeel (dat we hierna het 'franjestuk' noemen). Op de foto zie je het rechtsonder.

LET OP: wanneer je het franjestuk uit de stof knip, let er dan op dat de krulkant van de stof met de lengte van het patroondeel meeloopt! Anders heb je geen krul. Ik moest het patroondeel dwars leggen ten opzichte van de andere patroondelen voor het juiste resultaat. En vergeet niet om het aan de stofvouw te leggen!

Het rechthoekige deel van het franjestuk knip je nu in tot een lengte van 28 cm. Je neemt gelijke afstanden van ongeveer 1,5 cm.

De goede kant is niet per sé de goede kant van de stof, maar de kant waarop de franjes bol zijn.

Je legt de GOEDE KANT van het franjestuk op de VERKEERDE KANT van het voorpand en stikt het vast.

Dan vouw je het franjestuk naar de andere kant. Je speldt de schoudernaden op elkaar en dan zet je het vast met rimpeldraden, want dit stuk moet straks gerimpeld worden.

Zoals je op de foto ziet, zet je alleen het belegdeel van het franjestuk vast, het rechthoekige deel laat je los hangen, dat krult vanzelf mooi naar binnen en hoeft dus ook niet afgewerkt te worden.

De hals van het achterpand werk je af met het beleg of mooier nog, met een boord.

Vervolgens leg je de panden met de goede kanten op elkaar. Je rimpelt de schoudernaden van het voorpand in, en stikt het vast. Het best kun je het eerst even rijgen, zodat je kunt controleren of het franjestuk aan de voorkant goed zit.

Zet nu de mouwen in; daarna zij- en mouwnaden sluiten.
De onderkant en mouwen zomen.

Nog even strijken en KLAAR!dinsdag 25 december 2012

Resultaat broek en jurk

Vandaag eerste kerstdag, en dus in onze nieuwe kleren op naar mijn vader en moeder voor de kerstbrunch.

Aldaar is even een foto van mijn jurk gemaakt. Hoe de stof oogt, is heel erg afhankelijk van de lichtinval. In mijn vorige post was de stof veel feller van kleur, maar dat is alleen als er een felle lamp op schijnt, en misschien ook als je er buiten mee in het zonnetje loopt. Hier, binnen, zie je dat de stof mooi subtiel is. Jammer dat de foto iets wazig is, maar het geeft toch een vrij goed beeld van de jurk. Het is een lekker dikke flocktricot en het patroon (jurk uit de Knipmode december 2012) is er perfect voor.

zondag 23 december 2012

Op weg naar kerst...en dan ziek

Echt, al jaren ben ik niet meer verkouden of zo geweest, en juist nu ik zoveel plannen had: ja hoor, griep!
Voor de afgelopen twee weken had ik al een heel lijstje gemaakt: eerst een nieuwe broek voor mijn man, dan handdoekjes borduren, dan geurzakjes maken en dan een jurk voor mezelf. 
De eerste twee doelstellingen zijn gelukt. De derde half. En toen werd ik ziek. Wat heb ik daar toch moeite mee, om met koorts in bed te liggen niets doen. Maar gelukkig begon ik gisteren al wat begon op te knappen, en ben ik dan toch maar met mijn vierde doel begonnen. Een jurk voor mezelf van dit leuke stofje:


Tsja ik heb maar een foto van de webwinkel geplukt, want ik was zelf niet eens in staat om overal foto's van te maken...
Het is een heerlijk dikke, fluweelzachte flocktricot en ik ben helemaal verliefd op de kleuren. De webwinkel waar ik het vandaan heb is http://www.stof-inc.com/. Dankzij Sancho heb ik deze winkel ontdekt en het is op dit moment echt mijn favoriete winkel! Ik heb er al twee bestellingen geplaatst en komende week volgt er ook nog 1 want het is tot het einde van het jaar gratis verzenden. Je krijgt de stof snel thuis en een leuk cadeautje erbij. En ze hebben toch prachtige stoffen...

Dus nu allemaal even massaal gaan bestellen hoor, want ik zou het niet kunnen verdragen als deze heerlijke stoffenwinkel ook al failliet gaat of verdwijnt van het internet ;)

Het wordt dus een jurk uit de Knipmode December 2012, ik hoop dat ik hem af krijg. Ach ik heb nog een hele dag dus even goed mijn best doen, toch?

Een broek voor mijn man... daar was nogal wat gedoe over want ik had geen idee welke stof ik deze keer zou gebruiken. Toen kwam Mira met een goed idee: Wooltouch. En dat is het dus geworden. De broek is alláng af en ik had jullie alláng een fotootje beloofd, maar helaas. Ook erbij ingeschoten. Nu had ik nog wel deze foto van toen ik met de broek bezig was, dus zet ik die maar vast neer om een beetje een idee te geven. Het is wel een hele slechte foto hoor, want ik had hem in huis genomen met flits en nu was de stof veel te licht, dus ik moest de foto wel 70% donkerder maken om hem ietsje in de goede richting te laten zijn. Het is dus antracietgrijs. Een betere foto volgt. En hopelijk ook een "aan" foto (moet ik even mijn man lief aankijken).


En toen kreeg ik ineens een leuk idee in mijn hoofd voor een kerstcadeau voor mijn moeder en twee schoonzussen. Een geborduurd handdoekje en zelfgemaakt geurzakje in een pakketje met nog wat andere dingen. Ook al heb ik zo'n 10000 borduurmotieven op mijn computer staan, ik kon toch niets geschiktst vinden, dus een leuk motiefje besteld bij Urban Threads en die op een handdoekje geborduurd. En op nog één, en nog één, en ik werd steeds enthousiaster :D. Kijk eens wat een schattige handdoekjes.

Ik dacht ach, waarom zou ik niet hier en daar wat cadeautjes rondstrooien... Dus bij de groothandel een doos vol lekkere geurspulletjes besteld, en zo heb ik heel wat cadeaupakketjes gemaakt. 
Ik ben er al een aantal kwijt, aan mijn leerlingen, onze maatschappelijk werkster, mijn harplerares...Leuk hoor, om voor Kerstvrouw te spelen en al die blij verraste mensen te zien...
Ik moet nog wat geurzakjes maken voor in de overige pakketjes, maar dat gaat nog wel lukken voor Kerst. 


zondag 9 december 2012

BarbiejurkjeEn hier nog even een foto van het barbiejurkje dat ik voor mijn nichtje maakte. Van dezelfde stofjes als het babypakje. Ik twijfelde of ze wel met barbies speelt, maar ik zag gisteren dat ze een hele bak vol barbies heeft, dus dat zit wel goed. Het jurkje viel goed in de smaak!

vrijdag 7 december 2012

Kraamcadeautje

Mijn nichtje Nikita heeft een zusje gekregen en morgen gaan we op kraambezoek. In Parijs had ik al een cadeautje gekocht: een knuffelbeer die je kan opwarmen in de magnetron.

Ik wilde ook nog een stelletje maken en dit is het geworden. Het is een setje uit de Ottobre herfst 2012. De stof had ik al eerder gekocht: een roze nicky velours en een Stenzo tricot. Voor een truitje voor onder de jurk leek het me niet zo handig om nicky velours te gebruiken, want het jurkje kan dan gaan 'kruipen'. Daarom heb ik het jurkje met dubbele mouwen gemaakt: onder de pofmouwtjes lange mouwtjes van nicky velours. Ik hoop dat het in de smaak valt.

Voor Nikita heb ik van dezelfde stof een barbie-jurk gemaakt, maar die kon ik niet meer fotograferen omdat het te donker was. Hopelijk lukt het morgenochtend nog.Mini-naaibox

We kennen allemaal wel de Curver naaibox, een soort van grote gereedschapskist om al je naaispullen in op te ruimen. Maar zo'n box is eigenlijk te groot voor al die kleine spulletjes die op mijn naaitafel rondzwerven.

Nu kwam een van mijn leerlingen onlangs op naailes met een heel leuke mini-naaibox. Al haar kleine spulletjes passen erin. Zó handig om op tafel, naast je naaimachine, al je spulletjes bij de hand te hebben. Mijn andere leerlingen hebben er ook meteen een gekocht, en ikzelf ook! Deze versie koop je bij Action, maar ze zijn er ook bij de Big Bazar. En dat voor nog geen twee euro!