Ik ben bezig een aantal shirts te maken voor in mijn winkeltje, en dat betekent ook nogal wat boordjes aanzetten. Omdat dat meestal een lastig punt is bij het maken van een shirt, heb ik wat foto's gemaakt van een vrij eenvoudige manier die ik graag gebruik. Misschien heeft iemand er wat aan, en het is een handig geheugensteuntje voor mezelf :)
STAP 1
Ik maak hier een shirt met rimpeltjes middenvoor. Als je geen rimpeltjes maakt, ga dan door naar stap 3.
Eerst rijg ik twee rijgdraden door het stukje in het voorpand wat gerimpeld moet worden. Om middenvoor aan te geven zet ik daar een speld.
STAP 2
Dan trek ik de rijgdraden aan tot de gewenste breedte.
STAP 3
Ik leg het shirt met de schoudernaden op elkaar. Zo kan ik goed middenachter en middenvoor bepalen, deze plaatsen markeer ik met een speld (middenvoor had ik bij stap 1 al gehad).De lengte van de boord bepaal ik door deze dubbel gevouwen met de goede kanten op elkaar, naast de panden te leggen en op de juiste lengte af te knippen. Natuurlijk met naad, want nu sluit ik de boord met een stikseltje en leg het weer naast de panden.
Nu komt de fout die vaak gemaakt wordt: er wordt vaak geadviseerd de boord in vier gelijke stukken te delen, en de markeringen bij middenvoor, middenachter en de twee schoudernaden vast te zetten. Je ziet dat dat hier niet opgaat, omdat het een vrij diepe ronde hals is en de hals voor veel ruimer is dan de hals achter.
Daarom leg ik de boord er zo naast, met de naad naar de middenachter gericht. Ik bekijk hoeveel extra ruimte ik middenvoor en middenachter nodig heb, meestal is dat middenvoor 3 cm en achter 1,5 tot 2 cm. (Hangt een beetje af van de grootte van de hals en de rekbaarheid van de boord). Terwijl de boord naast de panden ligt zet ik de markeringsspelden in de boord op middenvoor, middenachter en ter hoogte van de schoudernaden. Zo kloppen de verhoudingen veel beter dan wanneer je de boord in vier gelijke stukken zou verdelen.
STAP 4:
Vervolgens zet ik de boord aan de panden vast met 4 spelden: middenvoor, middenachter, en de schoudernaden. Let op: ik zet de goede kant van de boord tegen de verkeerde kant van de panden.
STAP 5:
Ik zet de boord vast met de naaimachine in de rijgstand (dat houdt bij mij in de gewone rechte steek, maar in de grootste steekstand en met de spanning op 2). Middenachter stik ik de labels tussenuit.
Dan controleer ik of de boord goed zit. Als ie goed is, dan ziet het er ongeveer zo uit als op de foto, hij hangt niet en de naden zijn niet te gerimpeld. De rondingen zijn mooi gelijk.
STAP 6:
Nu wordt het gemakkelijk. Nu naai ik over de rijgsteek heen met de lockmachine. De rijgdraad valt net onder de buitenste rand van de lockmachine, dus die hoef ik er niet uit te peuteren. Als de hals kleiner is en goed rekbaar moet zijn, moet dat natuurlijk wel. Als je geen lockmachine hebt, kun je ook een rekbare steek op de naaimachine gebruiken.
Maar ik raad iedereen die veel met tricot werkt aan om een lockmachine te kopen. Het is echt ideaal! En voor de prijs hoef je het niet te laten, die van mij (een Lewenstein 700) was heel goedkoop bij Matri, en hij doet het uitstekend!
STAP 7:
Nu vouw ik de boord naar buiten en met een inslagje speld ik hem vast.
Dan stik ik dicht bij de rand met de coverlockmachine. Als je die niet hebt kun je een tweelingnaald gebruiken of een andere rekbare steek op de naaimachine gebruiken. De driedelige zigzag vind ik een hele mooie steek, iets korter en smaller ingesteld. Eerst even de steek uitproberen op een proeflapje.
STAP 8:
Nog even strijken en klaar is de perfecte halsboord!
Je moet er even voor gaan zitten, maar ik ben elke keer weer blij als ie zo mooi gelukt is, dat geeft zó veel voldoening!
Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en dat het een beetje duidelijk is, probeer het uit zou ik zeggen.
Dank je wel voor de duidelijke uitleg met foto`s.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
duidelijk uitleg, en een mooi shirt
BeantwoordenVerwijderengroetjes Judith
dat ziet er heel duidelijk uit.
BeantwoordenVerwijderentoch maar sparen voor een coverlock.
super duidelijke uitleg! ik doe het altijd al zo, mijn probleem is vaak, dat als ik hem in de laatste stap dubbel omsla naar goede kant, ik vaak als ik hem dan naai, aan de binnenkant het stiksel er niet op heb, maar ernaast
BeantwoordenVerwijderenOm het in het Engels te zeggen: "You are sew clever"!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes!
Jeanneke.
Mooie duidelijke uitleg! Heb hem maar even op mijn pinterest gezet als geheugensteuntje!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Roelfina
Super ! Alleen begrijp ik stap 6 niet helemaal. Waarom eroverheen met de lockmachine ?
BeantwoordenVerwijderen