maandag 19 september 2011

Koekjes bakken


Oké, gezonde koekjes bestaan niet. Maar deze komen toch aardig in de richting.
Ze zijn leuk om te maken, zo klaar, en véél lekkerder dan al die geraffineerde, vol met kleur- geur- en smaakstoffen, vette, gesuikerde, vezelloze koekjes uit de supermarkt.

Het basisrecept is heel eenvoudig:

Gelijke delen van de volgende drie ingrediënten (75 gram is voor ongeveer 10 koekjes):
75 gram zachte boter (wel de minst slechte nemen hè, bijvoorbeeld Bertolli).
75 gram havermout.
75 gram zelfrijzend bakmeel.
Mespuntje zout.

In plaats van zelfrijzend bakmeel kun je ook een mengsel van bloem en volkorenmeel nemen, maar dan moet er ook een ei bij.
Roer alles door elkaar. Giet er dan honing bij tot het een smeuïge massa is geworden. Met twee lepels leg je balletjes deeg op de bakplaat. Maak er vierkantjes van met een vork die nat is. Ongeveer 15 minuten bakken op 180-200 graden.

Als variatie kun je er verschillende ingrediënten bij doen. Voor de koekjes links op de foto heb ik er het volgende bij gedaan:
75 fijn gesneden gedroogde vijgen
3 el zonnebloempitten
60 gehakte walnoten
halve theelepel kaneel
Maar je kunt natuurlijk ook andere lekkere dingen toevoegen, bijv. verschillende soorten noten of dadels of abrikozen.

Het lijkt nu zeker wel alsof ik alleen maar in de keuken sta in plaats van achter de naaimachine hahaha! Niets is minder waar, ik ben druk bezig met een nieuw proefmodelletje voor een jurk voor in de winkel, en ik ben nog heel wat meer van plan...

2 opmerkingen:

  1. die zien er lekker uit;-)
    groetjes Judith

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jammie koekjes...zo lekker!!!

    gr en een fijne avond
    Stina

    BeantwoordenVerwijderen