dinsdag 19 juni 2012

Van brood bakken tot jam maken...


Afgelopen woensdag kwam ik plotseling op het idee om een broodbakmachine te kopen en waarom, tsja dat is een beetje raar verhaal: 
Dinsdag had ik kruidenles en toen bespraken we ons uitje volgende week (morgen dus) naar een grote kruidentuin ergens ver weg. Voor de lunch zouden we allemaal iets klaarmaken en toen er gevraagd werd: "wie gaat er brood bakken?" bleef het stil. Omdat de lerares altijd brood bakt en meeneemt naar de les, vond ik het sneu voor haar als ze nu weer de pineut was. Dus riep ik luid: "dat doe ik wel!" Waar ik natuurlijk meteen alweer spijt van had, en de medestudente die naast me zat wilde al roepen: "maar dat kan ze helemaal niet", maar ze kon zich gelukkig inhouden. Ze had wel gelijk, want toen ze laatst bij me thuis was, en ik brood had gebakken was dat keihard en niet te eten zonder je tanden te breken...


Want het probleem van brood bakken bij mij is dat ik er altijd tegenop zie om het deeg te kneden. Ik vind dat een verschrikkelijk werk, ik hou het hoogstens een minuut vol en dan krijg ik pijn in mijn vingers. Dat schuif ik dan maar op de reuma. Alhoewel ik wel kan harp spelen en ook best snel kan typen, dus dat klopt niet helemaal, maar het is een leuk excuus om een broodbakmachine aan te schaffen. 


 Ik moest hem snel in huis hebben, want morgen moet ik het brood al klaar hebben. Dus na het internet afspeuren naar goede broodbakmachine's, 's avonds besteld, de volgende dag bezorgd. Lekker snel.

De eerste twee proefbroden zijn boven verwachting goed gelukt. Heerlijk met de verse schapenkaas van de boerderijwinkel waar ik ook het meel heb gekocht. En met aardbeien uit de moestuin.

Ondanks het slechte weer hebben we een hele goede oogst met een overweldigende hoeveelheid aardbeien.
En laat er op die broodbakmachine nu ook een jamprogramma zitten! De broodbakmachine draait overuren, want ik heb al zes potten jam gevuld en er zullen er nog wel meer volgen. 


Een impulsieve aankoop, die broodbakmachine, maar hier ga ik geen spijt van krijgen!8 opmerkingen:

 1. hmmmm; lekker allemaal daar ga je zeker geen spijt van krijgen
  Liefs Zohra
  Nog veel bakplezier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Daar zal je veel plezier van hebben hoor! Ik heb er al jaren een, ooit eens voor mijn verjaardag gehad. Ik bak er regelmatig koolhydraatarm brood in en als ik zelf pizza wil maken, zet ik 'm op de kneedstand ( ik krijg nl. ook pijn in mijn handen van deeg kneden)
  Volgens mij heb ik ergens in een van mijn kookboeken ook een BBM-recept voor een soort aardbeibrood/cake. Ik zal het eens opzoeken als je dat leuk vindt?

  groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monique, bedankt voor je bericht.

   Kom maar op met dat recept hoor, ik ben altijd in voor nieuwe recepten! En een aardbeienbrood/cake klinkt erg lekker! Je kan me ook mailen: sandressa@gmail.com

   Verwijderen
 3. Ik heb precies dezelfde machine, bevalt prima, nog geen brood mislukt.
  Heb je al jam gemaakt in deze machine?
  Volgens het recept moet er pectine in, weet jij waar je dat kunt kopen?

  Groetjes, Roelfina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Roelfina, bedankt voor je berichtje.

   ik heb ook zitten zoeken naar pectine voor dat recept. Hier in het dorp niet gevonden, maar misschien in een natuur/bio-winkel?
   Als alternatief heb ik geleisuiker genomen. Daar zit al pectine in, en ook al wat citroenzuur, voor de houdbaarheid. Als je minder suiker wilt gebruiken kun je het beste de kleine pakjes gebruiken (zie mijn foto hierboven). Daar zit naar verhouding wat meer pectine in.
   In de machine kan je 625 gram aardbeien doen en 250 gram van die geleisuiker. (om en om, laagje aardbeien, laagje suiker, en dat nog een keer). Dit is genoeg voor 2 potten.
   Ik verkort de tijd naar 1,30 uur, dat is wel genoeg hoor. Mijn kinderen houden niet van hele aardbeien in de jam, dus Als het klaar is doe ik het meteen in de blender, 2 seconden maar. Heet in de potten gieten, goed dichtdraaien en op z'n kop zetten, dan trekken ze vacuum en zijn ze in de koelkast zeker een half jaar houdbaar.

   Als potten gebruik ik die van de supermarkt waar groente, mais en zo, in zit. Je kunt ze goed schoonmaken met soda en om te ontsmetten de potten (niet de deksels!) 10 minuten in de oven op 110 graden.

   Verwijderen
 4. Oh idd dat jamprogamma! Ik heb hier twee machines staan waar ik momenteel weinig mee doe.. hmmm toch maar eens vers fruit gaan halen.. goed idee!
  Ik bak het liefst rozijnensloffen.. die zijn en blijven lekker.. of waldkornbrood..Leuk om te doen en erg lekker allemaal!

  Veel plezier met je aankoop =)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor jullie berichtjes!
  Het brood is echt een succes, ik heb gisteren twee broden meegenomen en iedereen vond het heel lekker! Ook de jam is heerlijk. Vanmiddag ga ik nog meer jam bijmaken, want mijn man komt net aan met nog meer aardbeien uit de moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh, ook een jamprogramma. Dat is ook heerlijk voor op je verse boterham...

  O, heerlijk zelfgebakken brood. Helaas is onze machine stuk gegaan, maar ik vond het altijd zo lekker om op te staan en kant en klaar warm vers brood uit de machine te halen (met een timer kon ik hem lekker instellen).

  Ga denk ik toch weer eens kijken naar een broodmachine!

  Groetjes, Collie

  BeantwoordenVerwijderen