woensdag 4 april 2012

Brandnetel uit het 'verdomhoekje'

Ik vind het zo leuk dat ik nu veel planten leer kennen, dat ik overal om me heen kijk. Op een mooi plekje bij ons in de buurt staan volop brandnetels, klitwortels en bramenstruiken. Hier komen geen uitlaatgassen en kun je gerust wat plantjes plukken zonder dat de natuur daaronder lijdt.


Alhoewel brandnetel vaak als onkruid wordt gezien, is dit een van de meest waardevolle kruiden.
Gisteren in de les hebben we de brandnetel behandeld en er soep van gemaakt, dus tijd om nu zelf ook eens wat met brandnetel te gaan doen.
Het is de grote brandnetel die nu overal groeit en die in het voorjaar het krachtigst is. De jonge toppen kunnen nu geoogst worden en voor allerlei toepassingen gebruikt worden. Ze kunnen gegeten worden als groente of als soep, wat heel gezond is want brandnetel zit boordevol mineralen en vitaminen.

Samen met Elisa heb ik een mandje vol brandneteltoppen geplukt. Thuisgekomen de plantjes gewassen, even laten drogen en toen tinctuur en olie gemaakt. Van wat verse bladeren nog thee gezet, en wat over is wordt gedroogd. Dit doe ik het liefst in de oven op 50 graden, met de deur op een kiertje. Zo gaat het drogen snel en gaan er weinig belangrijke stoffen verloren.



Tinctuur wordt gemaakt door wat alcohol ± 30% in een potje te gieten (hier kun je bijv. jenever voor gebruiken), dan veel fijngeknipte brandnetel erin tot de alcohol verzadigd is en potje dicht. Met een plastic zakje tussen deksel en potje ter bescherming. Dan moet het drie weken op een donkere plaats blijven staan. De eerste week elke dag even schudden, daarna met rust laten. Over drie weken ga ik het afzeven en in flesjes doen.

De olie wordt gemaakt door de brandnetel aan (biologische) zonnebloemolie toe te voegen. De verhouding is ongeveer 2/3 plant en daarboven nog 1/3 olie. Op dit potje gaat geen deksel maar een katoenen lapje, en dit potje wordt drie weken op de vensterbank in het zonnetje gezet. De eerste week af en toe doorroeren. Over drie weken ga ik hier een zalfje van maken, als jullie het leuk vinden zal op mijn blog laten zien hoe dat moet.


Waar is brandnetel nu allemaal goed voor?

Brandnetel is heel geschikt als voorjaarskuur. Om je lichaam te reinigen, vitamines en mineralen weer aan te vullen en je weerstand te verhogen. Dus als je net ziek bent geweest, last hebt van voorjaarsmoeheid of vitaminetekort: ga aan de brandnetels!

Brandnetel bevat veel silicium en xanthophyl en is daardoor ook geschikt bij huidaandoeningen zoals jeuk, puisten en zweren, droog eczeem, acne, psoriasis, brandwonden en insectenbeten.

Je kunt ook een sterk aftreksel van brandnetel maken om je haren mee te wassen als je last hebt van roos, of je kunt er mee spoelen als je last hebt van aften in je mond.

5 opmerkingen:

  1. Leuk om meer te leren over brandnetels

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is nog eens nuttige informatie! Bedankt voor het delen.
    Groetjes Heidi

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh heerlijk interessant en helemaal mijn ding! Ik vind het super om te zien hoe je hoe je een zalfje gaat maken.. Leuk! ennuh... brandnetelkaas is ook heerlijk! En brandnetelthee... ;-)

    groetjes.. Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit vind ik dus eens echt nuttige info! Bedankt!
    Mijn papa heeft erge last van psoriasis, niks helpt... misschien dat dit zou helpen. Alleen, watr moet hij gebruiken? De tinctuur, of soep of ... kan je me dat nog even doorgeven? Merci!!
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mad Moiselle, het beste kan je vader de zalf gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen